pondělí 23. listopadu 2020

Proč je důležité meditovat

Slovo meditace ve vás možná vyvolává negativní pocity. Možná o ní poslední dobou slýcháte tak často, že už vám to leze na nervy. Možná vám připadá divná, ezoterická, nadpřirozená, vhodná jen pro jogíny a buddhisty. Přitom to jenom znamená sednout si na zadek a věnovat se chvíli sobě. 

Jste tolik vytížení, že na meditaci nemáte čas? Vaše hlava je tak zaneprázdněná, že na meditaci nemáte ani pomyšlení? Nedovedete si představit, že byste jen tak nečině seděli a na nic nemysleli? Tak právě vy meditaci potřebujete nejvíc. 

Já mám mnohem raději tradičnější názvy jako je rozjímání nebo usebrání se. Ať to nazveme jak chceme, je to forma duševní hygieny. Tak jako se sprchujeme a čistíme si zuby, i naše mysl a duše potřebuje vyčistit. Je prokázáno, že pravidelná meditace je zdraví prospěšná. Snižuje psychické napětí a krevní tlak, posiluje imunitu, zmírňuje bolesti, omezuje návaly úzkosti, snižuje napětí svalů, pomáhá při chronických onemocněních, astmatu a alergiích, snižuje PMS, zpomaluje stárnutí, léčí migrény, zvyšuje soustředění, posiluje vůli, zlepšuje reakci na stres, rozvíjí citovou zralost, zlepšuje spánek... 


Pravidelná meditace vám přinese hlubší porozumění sebe sama i ostatních. Naučíte se sebou pracovat
 a kdykoli vás něco rozhodí, už budete vědět, jak s tím naložit.

V dnešní době máme tendenci být pořád v minulosti, pak zase chvíli v budoucnosti, jsme roztěkaní a přítomnému okamžiku nevěnujeme žádnou pozornost. Ani si ho nevšimneme. Takto nám ale život protéká mezi prsty. Pojďme se naučit trochu zpomalit a naučit se pečovat o svoje nitro. Obracet se častěji do sebe, do svého středu.

Jak začít? Jednoduše si denně vyhraďte 5 minut. Každý den ve stejný čas na stejném místě. Zařaďte meditaci mezi své rutiny jako třeba čištění zubů. Meditovat jednou týdně půl hodiny nemá smysl. Důležitá je pravidelnost a každodennost. Ze začátku se budete muset přemlouvat, protože je to pro vás něco nového, ale když vydržíte, časem se z toho stane návyk, který už budete dělat automaticky. A hlavně: Pět minut už vám nebude stačit! 

Pohodlně se posaďte, ať vás nikde nic netlačí ani nebolí. Úplně se uvolněte, ale mějte rovná záda. Pro začátek úplně stačí, když jen zavřete oči a budete pomalu, plynule a klidně dýchat. Vnímejte jenom svůj dech, jak proudí vaším tělem. Jakmile přijde jiná myšlenka, nevěnujte jí pozornost a opět se vraťte k pozorování dechu. Nic jiného nedělejte, jen buďte. Tady a teď. Přítomný okamžik je to jediné, co máte.  


Je to nepříjemné, že? Jen tak sedět a být sami se všemi těmi hroznými myšlenkami a pocity, které pořád přicházejí a nechtějí odejít. A vy je nemůžete zahnat hlasitou hudbou nebo koukáním na televizi. Najednou jim musíte čelit tváří v tvář. Je to jako vyklízet starý sklep a vyhánět z něho všechnu tu vlhkost a smrad. 

Skvěle funguje tzv. scanování těla, kdy si pomalu procházíte jednotlivé části těla a uvědomujete si, jak se mají. Zjišťujete, co vás kde bolí, tlačí, co potřebuje opečovat. Můžete si k tomu pustit příjemnou hudbu, která vás lépe naladí a vtáhne do správné atmosféry. Na YouTube jich najdete spoustu, já si nejčastěji vybírám "tibetian music", "yoga music" nebo "healing music".    

Další možností jsou vedené meditace, kdy následujete něčí hlas. Začátečníky to skvěle navede a motivuje ke každodennímu praktikování. Můžete si třeba stáhnout aplikaci jako je Headspace, Simple Habit, Calm nebo Insight Timer, v češtině je super aplikace Calmio. Další možností je najít si někoho, kdo na Instagramu nebo YouTube sdílí svoje vlastní meditace. Nejsilnější meditace jsem zažila s Terezou Kramerovou nebo s Boho Beautiful.    

Možností je několik. Já nejraději střídám všechny uvedené podle toho, jak se právě cítím a na co mám náladu. Někdy se chci nechat vést a unášet se fantazií. Většinou mi ale vyhovuje úplné ticho, abych si probrala a vyčistila všechny negativní emoce. Je to jako když jdete na kafe s kámoškou. Chcete vědět jak se má, co prožívá, co ji trápí.


Najděte si, co je nepříjemnější vám a vytrvejte. 
Jakmile se do rozjímání dostanete, brzo zjistíte, že vám dává klid a pocity štěstí. Meditace prostě harmonizuje, přináší hlubší úroveň uvolnění a mění postoj k životu.

6 komentářů:

  1. Hmm, meditace je propojeni sebe sameho s vnitrnim hlasem. Cim dele a intenzivneji meditujete, tim lepe slysite vnitrni hlas a porozumite vlastnim myslenkam. 5minutova meditace pro zacatecniky po dobu mesice muze byt dobra, pokud najdou meditaci, ktera k nim pasuje. Dobre jsou i prochazky venku v prirode, cestovani, ci plavani drahy, nebo beh, kde muzete vypnout, napojit na sebe a dostat se do meditativniho stavu. Dobre je navstevovat i meditacni centra, treba na Sahaje Joze mate moznost, ze na Vas po meditaci nekdo pracuje a "odrovnava" vase bloky. Muzete zkusit i ruzne lecive oleje, praci se svickou nebo obycejnou sul. Proto mi prijde prirovnani "kafe s kamoskou" docela zvlastni - meditace je spise dobre provedena masaz, po ktere se citite jako znovuzrozena. Zkuste si precist knihu "Rozumet Chakram" od Ambika Wauters.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro začátečníky, kteří s meditací nemají zkušenost a myslí si o ní různé věci, je to naopak dobré lákadlo, jak ji zkusit chápat jinak a dát jí šanci. A zdůrazňuje to hlavně to, že je to setkání sama se sebou a má to za cíl porozumět si a starat se o sebe.
      Meditace je samozřejmě mnohem hlubší téma, ale to už by to pak nebyl článek pro začátečníky, kteří ji nikdy nezkusili.

      Vymazat
    2. A ještě mě napadlo - po meditaci bych se teda jako po dobře odvedené masáži cítit nechtěla! :-D

      Vymazat
    3. Opravdu? A na jake masazijste byla? Zkuste treba masaz na wellness vikendu. Tam muzete zkutecne vypnout.
      Hmm na urcite veci mame odlisny pohled. Prirovnam to k behu - nejprve se potrebuje rozklusat, abyste mohla bezet rychleji. I pred meditaci potrebuji prijit k sobe, uklidnit tok myslenek, nez zacnu s meditaci. Pokud to neudelam, nemohu poznat sama sebe ani sve potreby.
      Pokud meditujete rano, tak jsou dny, kdy se citite ospala, nejste stoprocentne u sebe a potrebujete se na meditaci pripravit.

      Vymazat
  2. Super článek. Zrovna čtu knihu Všímavost, kde je podobně sepsáno to, jak často koukáme do minulosti nebo budoucnosti a zapomínáme na přítomnost. Z vedených meditací jsem některé neznala, ale na Boho Beautiful nedám dopusti. jsou skvělí a sleduju je už snad 5 let :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížky na tohle téma mám moc ráda :) Doporučuji Moc přítomného okamžiku.

      Vymazat