neděle 11. října 2020

Zásady zdravého stravování

Zdravá a vyvážená strava, která odpovídá požadavkům mého těla, je pro mě zásadní pro kvalitní život. Zdravé střevo je z hlediska zdraví a imunitního systému jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. Kvalitní potraviny bez chemie a přidaného cukru mají velký vliv také na naši psychiku, stav kůže, na zánětlivé procesy v těle i na náš spánek. Pojem zdravá strava ale představuje pro každého něco jiného. V dnešní době, kdy existuje spousta různých stravovacích směrů a často úplně protichůdných, může být obtížné se zorientovat a ujasnit si, co je tedy doopravdy zdravé a co nám bude vyhovovat. Můj pohled na zdravé stravování je jednoduchý. Jíst co nejvíce přirozeně. Jak přesně si přirozené zdravé stravovací návyky představuji vám dnes popíšu. 



Potraviny
  • Největší část jídelníčku tvoří nezpracované, skutečné potraviny. Kupujeme jednoduché základní suroviny a z nich vaříme. V největší míře nakupujeme biopotraviny a pokud je možnost, některé potraviny si vypěstujeme sami. Při nákupu dbáme na to, aby byly potraviny bez chemie. Nekupujeme nic, v čem jsou éčka, umělá sladidla a další škodlivé látky. 
  • Přednost mají sezónní potraviny, které jsou pro nás přirozené a rostou v oblasti, kde žijeme.
  • Jíme potraviny bez přidaného cukru, stačí jen přirozeně se vyskytující cukr. Při sladkém pečení použijeme kvalitní med nebo jiné přírodní sladidlo.
  • Ke každému dennímu jídlu přidáme alespoň kousek zeleniny nebo ovoce. 
  • Konzumace masa je pro nás jako masožravce důležitá, ale přednost dáváme kvalitnímu masu od farmářů a nemáme ho na talíři každý den.
  • Pauza mezi jídly by měla být minimálně čtyři hodiny, aby se jídlo vytrávilo. 
  • Prospěšný je přerušovaný půst, kdy máme přes noc minimálně dvanáctihodinové okno, kdy nejíme. Do toho se ale počítá i alkohol nebo jakýkoli nápoj s cukrem, který musí metabolismus zpracovat. (pozn.: Pokud mám večer velký hlad, protože jsem třeba přes den jedla málo, nemám problém se vydatně najíst i před spaním. Snažím se ale, aby to bylo jen jednou za čas. Platí tedy, že půst nesmí být na úkor příjmu dostatku živin.) Přerušovaný půst může být i delší, ale každému vyhovuje něco jiného. Rozhodně by ho ale neměl praktikovat nikdo, kdo měl v minulosti zkušenosti s poruchou příjmu potravy, proto si o něm nejprve zjistěte dostatek informací a vše si promyslete.
  • Při konzumaci jídla se věnujeme jen jídlu. Nedíváme se na televizi, nečteme si, nedíváme se na telefon. Pořádně koušeme, vnímáme vzhled i chuť jídla a nehltáme, protože nikam nespěcháme. 



Nápoje
  • Největší část denního příjmu tekutin tvoří čistá voda z kohoutku. Není vhodná kupovaná balená voda v plastu.  
  • Mezi další denní příjem tekutin patří čaje. Nejvhodnější je bylinkový nebo zelený.
  • V malém množství neuškodí ani 100% džusy a čerstvé šťávy.
  • Pokud je možnost, párkrát do roka je skvělá i voda z lázeňských pramenů. 
  • Káva v přiměřeném množství prospívá, ale pouze kvalitní, ne rozpustná. 
  • Vyhýbáme se slazeným limonádám a sladkým sirupům. 

Alkohol
Do stravování řadím i alkohol, který je součástí života téměř každého z nás, proto mu chci pár řádků také věnovat. Na začátek je ale nutné říct, že ŽÁDNÉ množství alkoholu není zdravé! Můžeme si pouze vybírat lepší alternativy, což dělám já. Pokud chci pít alkohol, je jen několik možností. Pivo, víno, pálenka. Nic jiného nepiju a nechutná mi. U piva vždy volím raději menší pivovary, které ho ještě dělají poctivě a pokud kupuji v supermarketu, zvolím to, které neobsahuje přidaný cukr. Víno kupujeme od kamaráda vinaře a víme, z čeho bylo dělané, stejně tak burčák. Z obchodu piju jen suché prosecco. Pálenky máme také od kamaráda nebo z rodiny, takže opět poctivé, nedělané z tresti. Alkohol by se určitě neměl konzumovat každý den, játra potřebují čas na regeneraci a také byste měli v pohodě zvládnout celý měsíc nepít vůbec. Je potřeba používat alkohol tak, aby nám sloužil a ne k zahnání špatné nálady.


To, jak se stravujeme, souvisí i s naší psychikou a vnitřním nastavením. Jídlo by nám v každém případě mělo dělat radost a mělo by nám sloužit jako zdroj živin. Počítání kalorií a úzkostlivé hlídání každého sousta nemá se zdravým stravováním nic společného a hraničí s psychickou poruchou, stejně tak opačný extrém v podobě přejídání za účelem zlepšení nálady. Taky bych chtěla zmínit, že škodlivé látky a chemie je všude kolem nás a nikdy se jim zcela nevyhneme, takže přehnané prožívání zdravotního dopadu některých složek potravin je zbytečná ztráta energie. 

Stejně jako u všeho, je potřeba najít balanc, řídit se sami sebou a najít si, co nám vyhovuje a zdravotně prospívá. 

7 komentářů:

  1. Moc přínosný článek. Jsem ráda, že mnoho věcí dělám podobně, což mi dodává pocit, že žiju zdravě, akorát ten cukr....toho ne a ne se zbavit - miluju kobligy, mléčnou Milku, tyčinky...snažím se to omezit, ale pak přijde den, kdy jím jedno za druhým :/
    cením si, že piješ pálenku, u nás na Valašsku ted proběhlo sbírání sliv,což je to nejhezčí a nejnáročnější období :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, takový komentář mě vždycky zahřeje :) Zbavit se cukru není jednoduché, ale když člověk vydrží, tak si odvykne a pak už mu všechno bude připadat moc sladké a už to ani nebude vyhledávat. Ale jednou za čas to ničemu nevadí, pokud je to kvalitní sladkost :)

      Vymazat
    2. To je pravda, moje sladkosti zatím nejsou kvalitní a ty kvalitní mi přijdou málo sladké, což je teda asi vykřičník ktomu, že je to špatně. Jsem ráda, že komentář potěšil :)

      Vymazat
  2. Keby som si tieto zásady uvedomovala pred štyrmi rokmi určite by som sa vyhla nadváhe, ale od Nového roka žijem podľa špecializovaného stravovacieho plánu, kde výživová poradkyňa zapracovala všetky skutočnosti, ktoré si aj ty vymenovala v článku.
    Mám obrovské šťastie, že si zeleninu pestujeme na záhrade a babka chová sliepky, takže máme ako "BIO" ( :D ) vajíčka, tak aj nezávadné mäso.
    V predchádzajúcich komentároch je spomínané zbavovanie sa sladkostí a cukru a to mne nerobilo žiaden problém. Odľahlo mi, keď som sa ho mohla zbaviť a naučiť sa piecť koláče a palacinky bez neho, mi výrazne prospelo.

    OdpovědětVymazat
  3. Držím palce, ať se to daří! A vlastní maso je super, to bych si taky přála.

    OdpovědětVymazat
  4. Velký souhlas se vším. Léta jím zdravě a je to znát, cítím se skvěle. A spolu s láskou k dobrému zdravému jídlu přišla láska i k pohybu. ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, jde to ruku v ruce a je super, že to funguje i naopak :)

      Vymazat