neděle 9. února 2020

Pět nových zdravých návyků

Letošní rok jsem odstartovala s jasnou představou toho, jak bych chtěla žít a čeho bych chtěla na osobní rovině dosáhnout. Některé věci asi mají svůj čas a nepůjdou hned. To je ale naprosto v pořádku a není potřeba se trápit něčím, co nám v danou chvíli nejde nebo k tomu nenastal pravý okamžik. Na plnění cílů a předsevzetí máme celý rok a každý má svoje vlastní tempo. Důležité je začít a mít odhodlání. A s tím souvisí mých pět zdravých návyků, které jsem do svého života pozvala.


1. Spím s otevřeným oknem
Každý den, i když mrzne, máme v noci v ložnici otevřené okno. Přivedl mě k tomu jeden instagramový post od @vedomy_zivot, do té doby jsem si vůbec neuvědomovala, jak se v uzavřené místnosti dusíme. Ranní vstávání je díky tomu o moc příjemnější, necítím se jako po flámu a jsem víc odpočatá, protože moje tělo v noci nemuselo bojovat. A když se uprostřed noci vzbudím, je mi příjemné, když na obličeji cítím vzduch. Pokud nejste otužilí, je samozřejmě důležité mít teplou peřinu, pod kterou se zahřejete. 

2. Méně se oblékám
Mým největším cílem tohoto roku je otužování, se kterým chci na jaře začít. Ráda bych se jednou dopracovala až ke koupání v ledové vodě, ale bude to pro mě velká výzva a sebezapření. Do té doby se připravuju psychicky, studuju informace a začala jsem se alespoň méně oblékat. Sice letos není skoro žádná zima, ale řídím se pravidlem, obléci se o jednu vrstvu méně, než obvykle. 

3. Hýbu se každý den
Ne vždy to vyjde, ale jakýkoli pohyb každý den je mým cílem. Většinou je to ranní jóga, která trvá 20 minut, jindy je to celá skupinová jógová praxe nebo návštěva posilovny. A když nevyjde nic z toho, alespoň si zadřepuju při čištění zubů nebo skáču přes švihadlo u televize. 

4. Medituju 
Meditace mě zajímala vždycky a má nesporné zdravotní benefity, proto se jí chci věnovat opravdu do hloubky. Letos jsem ji začala praktikovat každý den a jsem zvědavá, kam se posunu. Pouštím si k tomu tibetskou meditační hudbu na Spotify nebo si vyberu vedenou meditaci na YouTube podle Boho Beautiful

5. Žiju přítomným okamžikem
To je něco, o čem už dlouhou dobu jen mluvím nebo si o tom čtu, ale zatím jsem nebyla schopná to skutečně praktikovat. Letos jsem si řekla, že je na čase s tím něco udělat a opravdu začít žít v přítomnosti. Pomohla mi k tomu kniha Moc přítomného okamžiku, kterou jsem četla už několikrát a určitě patří mezi knížky, které mi změnily život. 

Máte taky nějaké zdravé návyky, které vám změnily život k lepšímu? Inspirujme se v komentářích.


2 komentáře:

  1. Se všemi body souhlasím, také se je snažím praktikovat a je pravda, že na můj život mají pozitivní vliv! :))

    OdpovědětVymazat