neděle 4. dubna 2021

Jaro podle ájurvédy

Konečně přišel ten krásný čas v roce, kdy to venku voní, cvrliká, probouzí se, žije. Půda voní jarním deštěm, špičky česneku se derou ven z hlíny, pupeny stromů jsou nafouklé k prasknutí a jednoho dne se všechno zazelená. Je čas rozepnout bundy, nastavit obličej slunci a nechat přírodu, ať nás probudí. 


Ájurvéda obnovuje v člověku harmonii, podporuje sebeléčbu, zdraví a dlouhověkost. Jedním z hlavních principů této medicíny je respektování změn ročních období. Každé roční období má v přírodě určitou funkci. Ovlivňuje celý náš organismus a jeho rovnováhu, proto je potřeba se mu přizpůsobit vhodným denním režimem a stravou. 

Během zimy má naše tělo fungovat v úspornějším, odpočinkovém režimu. Energii jsme nashromáždili během léta a v zimě z ní čerpali. Bojovali jsme s chladem a nedostatkem slunečního záření, proto bylo potřeba se během zimy zahřívat zevnitř a celkově zpomalit. Kdo v zimě přepínal svoje síly a nepřizpůsobil se rytmu přírody, bojuje nyní s jarní únavou. 


Jaro je obdobím rozkvětu, vše se postupně odlehčuje od těžké energie zimního chladu. Lidský organismus se potřebuje pročistit od nashromážděných zásob, aby se vytvořily vhodné podmínky pro nové začátky.

1. Strava
  • Je vhodné podpořit detoxikační mechanismy organismu změnou stravovacích návyků. Stačí odlehčit jídelníček a začít praktikovat přerušovaný půst, který je pro naše tělo prospěšný po celý rok. 
  • Teplejší počasí vyžaduje přechod na lehčí, méně tučnou a více ochlazující stravu. Zatím se ale vyhněte příliš studeným jídlům, jako jsou zeleninové saláty. Ideální potravinou jsou luštěniny, obiloviny (jáhly, rýže, pohanka) a zelenina (brokolice, květák, špenát, kapusta, kořenový zelenina, listová zelenina, ředkvičky, chřest). Obecně platí, že strava má být lehká a dobře stravitelná. Ideální je využít první výhonky a bylinky, které se objeví na zahradě. 
  • Podporujte pálivou, hořkou a trpkou chuť - vhodným kořením pro toto období je zázvor, pepř, chilli. 
  • Navyšte pitný režim, aby mohly být z těla vyplavovány toxické látky. Vyhněte se ale studeným nápojům. Nejvhodnější je teplá voda, do které můžete občas přidat med.
  • Mléčné výrobky omezte na minimum a úplně vyřaďte cukr, který můžete nahradit medem.

2. Pohyb
  • Detoxikaci podpoříme také zařazením pohybu a pravidelného cvičení. 
  • Vhodné je jakékoli rychlejší cvičení, které nám rozproudí krev v žilách. Může to být svižná chůze, běh, dynamická jóga nebo klidně tanec nebo náročná pěší turistika. 
  • Není potřeba nic přehánět, stačí malá změna zařazená do každodenního života, do které se ale nebudete nutit a bude ji dělat rádi.

3. Spánek
  • Na jaře je vhodné upravit spánkový režim tak, abychom ráno vstávali dřív.
  • Vyhněte se spánku přes den. 
  • Pro správnou regeneraci těla i nastolení pravidelného denního režimu je důležité chodit spát každý den ve stejnou dobu, ideálně kolem 22. hodiny. To by měli zavést zejména ti, kteří mají se spánkem problém. 

Přechod ze zimního do jarního období by se měl odehrávat postupně a poklidně. Šokovat naše tělo náhlou změnou jídelníčku a přehnaným pohybem vede ke stresu, který je právě na jaře velmi nežádoucí. Také nezapomeňte, že každý z nás je jiný konstituční typ - váta, pitta, kapha. Doporučuji si jej nastudovat a vše si přizpůsobit podle toho, co vám dělá dobře. A tak už to platí v životě se vším.

Krásné jaro!

Další informace naleznete v knize Davida Freje: Ájurvéda - medicína zdraví a dlouhověkosti.

10 komentářů:

  1. Uh konečne rozumiem ako vzniká jarná únava a rozumiem, prečo ma tento rok obišla. Za mňa vážne skvelý a zaujímavý článok. K takýmto informáciám sa len dostávam, pretože doteraz som sa o to moc nezaujímala. Ďakujem za kopu krásnych informácií.

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, to jsem ráda, že ti byl článek přínosný :) Tu knížku Davida Freje moc doporučuju, je tam spousta zajímavých a objevných informací.

      Vymazat
  2. Ajurvéda mě stejně jako jóga dlouho zajímá, nikdy jsem ale její pravidla nedokázala aplikovat, možná jen některá. Co se mi ale hodně líbí a co bych ráda zkusila, je právě stravování v souladu s ročními obdobími.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já s ní nedokážu žít úplně v souladu a ani to není mým cílem, ale stačí zavést některé změny v životě tak, abychom žili alespoň o trošku víc přirozeněji. A už i to málo se pak odrazí :)

      Vymazat
  3. Tiež som písala článok na podobnú tému ako si urobiť jarný wellness pre telo a dušu. O ájurvéde som nikdy predtým nepočula. Rýchlym prečítaním názvu mi to prišlo ako nadpis odvodený zo slov i you ready (pripravujem sa).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám tento typ článků o tom, jak potěšit tělo i duši, úplně nejraději :)

      Vymazat
  4. To je krásně napsáno! O ajurvédě jsem si chtěla už delší dobu přečíst více, je to něco, co mi dává smysl a v čem se chci dál vzdělávat, takže velmi děkuji za tento článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda a určitě si tuto oblast prozkoumej :)

      Vymazat
  5. Já jsem měla letošní jaro úplně jiné, než ta předchozí. Rozhodla jsem se pro detoxikaci těla, tak jsem 14 dní pila kopřivový čaj, zařadila jsem si do jídelníčku víc ovoce a zeleniny a začala jsem jezdit na kole. Nejdřív jen do práce a pak i po práci. Koupila jsem si fitness náramek Xiaomi Mi Band 5 , díky kterému mám přehled o ujetých kilometrech :-) .

    OdpovědětVymazat