úterý 13. prosince 2022

Zima podle ájurvédy

Zima je podle ajurvédy z hlediska našeho zdraví to nejlepší roční období. V tuto dobu je nejsilnější náš vnitřní oheň, který určuje to, jak máme odolný organismus vůči nemocem. V zimě často doma příliš topíme, jíme lehké saláty, exotické ovoce, podáváme velké sportovní výkony a děláme spoustu dalších malých chyb, díky kterým potlačujeme přirozenou moudrost našeho těla. Přitom stačí zařadit pár jednoduchých pravidel do každého dne. Jaké to jsou?

1. Jezte teplá výživná jídla
V zimě máme silnější trávící oheň a proto také pociťujeme větší hlad. Podle ajurvédy není vhodné jíst často během dne, proto bychom se měli zaměřit na opravdu výživná sytá jídla, která nás zasytí. Rozhodně vynechejte všechno studené, ochlazující a syrové. Vždy je nejlepší volit sezónní potraviny, proto nejsou vhodné citrusy, které jsou exotické, ale hlavně ochlazující, což v zimě nechceme. Čím více jídel bude tepelně upravených, tím líp. Ideální jsou polévky, které můžete jíst i ke snídani, jídla z jednoho hrnce, sladké i slané kaše, pečená kořenová zelenina, luštěniny, vařené obiloviny. Nebojte se zařadit i tuky, v zimě je opravdu potřebujeme ve větší míře. Koření se v ajurvédě používá hojně a v zimě to platí ještě víc, protože zlepšuje trávení, které je v zimě pomalejší. Takže jídlo pořádně dochucujte skořicí, zázvorem, hřebíčkem, římským kmínem, kurkumou, koriandrem - podle toho, co vám chutná. Pokud si dopřejete teplá, mastná a nasládlá jídla, bude se mít váš žaludek skvěle.



2. Upravte pitný režim
Není pravda, že bychom měli pít litry tekutin denně, jak se doporučuje. To je naopak spíše na škodu. Spousta lidí tvrdí, že pokud máte žízeň, už je pozdě, ale já si myslím, že naše těla jsou natolik chytrá, že právě pocitem žízně si pitný režim dokážeme regulovat. Množství tekutin ať si tedy každý stanoví sám podle sebe, ale ajurvéda radí nepřehánět to. Co vnímám jako nejdůležitější:
  • největší podíl pitného režimu by měla tvořit voda
  • vodu pijte v pokojové teplotě, po probuzení je vhodná i horká
  • nepijte během jídla ani hned po jídle, zhoršuje to trávení
  • nepijte velké množství naráz, ale častěji v menším množství
  • vhodné jsou i bylinkové čaje, ale spíš jako jako terapeutický prostředek a doplněk k pitnému režimu



3. Nepřetápějte
V dnešní době už jsme si úplně odvykli mít jakýkoli nekomfort a jakmile se ochladí, hned topíme, aby nám bylo doma příjemně. Pokud nad tím ale zapřemýšlíte, přirozené to není. Venku je zima, ale doma máme vlastně tropické počasí a to se neslučuje. Čím větší zima je venku, tím silnější je náš vnitřní oheň. Silný vnitřní oheň = zdraví. Pokud ale doma moc topíme, vnitřní oheň si dá pauzu a oslabí se. Poté přecházíme zevnitř ven, zvenku dovnitř, teploty se stále střídají, ale tělo na to neumí tak pružně reagovat. A protože přirozená ochrana se vypla, když je kolem nás většinu času teplo, výsledkem je nemoc. Teplotu doma si tedy nastavte přiměřeně a raději se více oblékněte, zahřejte se pohybem, jídlem, kořením. Brzo si zvyknete a přetopené místnosti vám už nebudou dělat dobře a tělo vám za to moc poděkuje.

4. Nespěchejte
Zima je časem klidu, odpočinku a čerpáním sil, které se nám budou na jaře hodit. Inspirujte se v přírodě a nikam nespěchejte. Nejvhodnějším pohybem je silové cvičení, jóga, procházky. Ty si užívejte v klidu, plně v přítomnosti, prostě se kochejte a rozjímejte. Přišel čas vnitřního zpomalení, využijte ho k rekapitulaci uplynulého roku, k pěstování vděčnosti a všímavosti ke světu kolem. S odpočinkem se pojí také masáže, které jsou v zimě velmi vhodné. Můžete si je provádět i sami. Třeba masáž chodidel má blahodárný vliv na celé tělo, uvolňuje napětí, zmírňuje bolesti. Také doporučuji provádět pravidelně masáž hlavy. Nejenom, že díky ní podpoříte růst vlasů, ale zmírníte stres, bolest hlavy a uvolníte napětí v obličeji. 



5. Utužujte vztahy
Na podzim a v zimě má mnoho lidí špatné nálady, úzkosti, méně radosti ze života. Možná je to brzkým stmíváním a taky tím, že netrávíme tolik času venku jako v létě. Skvělým lékem na takové depky je společnost lidí, se kterými je nám dobře. Však naplňující vztahy jsou jedním z pilířů spokojeného života. Sdílení, sounáležitost a porozumění blízkého člověka, je jedním z nejkrásnějších pocitů, který je pro mě osobně velmi důležitý. Smích a dobrá nálada je lékem na všechno, takže pokud se necítíte psychicky dobře, vyhledávejte společnost pozitivně naladěných lidí. I když máme občas náladu zavřít se doma a nikoho nevidět, věřte, že izolace nám neprospívá. Takže se družte, smějte, objímejte a dobře se bavte. 



To, jestli se ke svému tělu chováme během zimy s respektem a v souladu s jeho přirozenými potřebami, se nám ukáže na jaře. Nemusíme trpět jarní depkou, být po zimě unavení, vyšťavení a bez elánu. Stačí se zamyslet, jestli si dopřáváme opravdu to, co přirozeně potřebujeme a jestli náhodou nejdeme sami proti sobě. 
Pokud máte další tipy, napište mi je do komentářů, moc ráda si je přečtu. Přeji vám krásnou a klidnou zimu.

Žádné komentáře:

Okomentovat