středa 27. října 2021

Deník jako nástroj duševní hygieny

Mám takový svůj oblíbený rituál. Každé ráno si v tichosti sednu ke svému sešitu a zatímco popíjím horký zázvorový čaj, zapisuju si radosti, které mě v uplynulém dni potkaly. Říkám tomu rozjímání.

Někdy si potřebuju srovnat myšlenky nebo se o něčem rozhodnout. A tak se z toho vypisuju, dokud nemám jasno. Jednou za měsíc si taky do svého sešitku píšu svoje cíle. Pár bodů, na které se chci zaměřit. A dost často mám náladu psát seznamy věcí, na které se těším. To miluju. 


Psaní deníku pomáhá třídit myšlenky, podporuje kreativitu, učí vyjadřovat pocity a pomáhá určovat priority. Terapeutické účinky psaní deníku potvrzují odborné studie i zkušenosti psychologů. 
Když si pravidelně děláme čas sami na sebe, lépe potom chápeme svoje pocity a uvědomujeme si souvislosti, které by nám jinak unikly. Je to ideální nástroj sebepoznání. Pokud nás něco trápí, už samotné sepsání pocitů na papír má blahodárné účinky na naše duševní zdraví. Tato pravidelná chvilka klidu nás vede k zastavení, zpomalení, k prožívání přítomného okamžiku. A to jsou přesně věci, které na tom mám tak ráda. Je to zaručená chvilka jenom pro mě. Můj čas. 

Kromě toho je to také skvělý start do nového dne. To, jakým způsobem začne náš den, ovlivní celý jeho průběh a naši náladu. Proto se vždycky snažím, aby moje ráno bylo klidné, pozitivní, pomalé, příjemné. Zkuste si každé ráno najít pár minut na srovnání myšlenek a třeba jen pouhé sepsání pozitiv uplynulého dne. Uvidíte, že se váš den nastartuje úplně jinak a podle toho bude taky plynout.

Jsem zvyklá si každý měsíc dávat nějaké cíle nebo alespoň plány. Nebývá to nic velkého ani převratného, většinou to jsou jen drobnosti, které chci splnit. Věci, ke kterým se dlouho přemlouvám nebo věci, které chci vyzkoušet. Občas se to týká i nějakých změn sama na sobě, na kterých chci zapracovat. Vždycky si to ale potřebuju napsat do deníku, abych si to správně zformulovala. Když si cíle napíšu, mám pocit, že je tak více posílím a dám jim větší důraz. Protože co je psáno, to je dáno. 

Psaní rukou má navíc pozitivní dopad na náš mozek i duševní zdraví. Je náročnější, než psaní na klávesnici. Není tolik monotónní, takže rozvíjí naši kreativitu a aktivuje centra mozku. Posiluje paměť a zlepšuje způsob vyjadřování, protože se musíme soustředit na formulaci textu i na pravopis. Díky tomu nemůžeme při psaní spěchat a nejsme tolik zbrklí. Psaní rukou je prostě forma relaxace. 

A jak s psaním deníku začít?
  1. Pořiďte si krásný sešit nebo blok, který vás bude lákat svým vzhledem a budete se těšit, až do něj něco zapíšete. Stejně důležité je i pero, se kterým se vám bude dobře psát. 
  2. Na psaní si vyhraďte každý den konkrétní dobu a berte to jako příjemný rituál.
  3. Pokud ze začátku nevíte, o čem byste psali, zvolte si nějaké téma nebo kostru, která vás povede. Na Pinterestu si můžete zadat "journaling prompts", kde najdete obrovské množství tipů.



Deník má tu kouzelnou moc, že nám může pomoci s čímkoli, co zrovna potřebujeme. Je jenom na nás, co si vybereme. Píšete si deník?

4 komentáře:

  1. Zbožňuju rituálek se psaním deníku. Začínám si psát k deníku i bullet jorunal, kde mi nejvíc vyhovuje habit tracker :)

    OdpovědětVymazat
  2. Toto je veľmi častá koučovacia pomôcka aj technika a vyzývam k nej každú jednu klientku. Sama som si denník písala - hlavne denník pocitov a tiež si denne píšem denník vdačnosti. Písanie journalu ako techniky na odhlaenie príčiny používam tiež ja aj moje klientky takže jo poznám a funguje to perfektne.

    OdpovědětVymazat