sobota 9. května 2020

Pět knih, které mi změnily život

Za posledních několik let, co čtu knihy zaměřené na seberozvoj a zdraví, se toho u mě hodně změnilo. Ze své knihovny jsem dnes pro vás vybrala pět knih, které považuji za nejdůležitější. Každou z nich jsem přečetla minimálně dvakrát a můžu o ní říct, že mi změnila život k lepšímu. Každá kniha se týká jiné životní oblasti a získané informace používám v každodenním životě. 


Jídlo na prvním místě
Kniha, která mi ovlivnila život ze všech nejvíc a díky které se naprosto změnil můj pohled na stravování a na zdraví celkově. Po přečtení knihy mi spousta věcí zapadla do sebe a věděla jsem, že to je přesně ono, co hledám a že je to přesně pro mě. Je v ní obrovské množství informací o tom, jak funguje naše tělo a co v něm způsobují konkrétní potraviny. Vše je podloženo studiemi a napsáno tak čtivě a motivačně, že jsem se po prvních několika stránkách hned začala stravovat jinak, což mělo a stále má obrovský vliv na moje zdraví.

Odkaz: 
https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/jidlo-na-prvnim-miste-7991843

Moc přítomného okamžiku
Tato kniha mě moc inspirovala co se týká psychické pohody a duševní hygieny. Uvědomila jsem si, že my lidé si málokdy skutečně uvědomujeme přítomný okamžik. Neustále se zaměstnáváme myšlenkami o tom, co bylo nebo co bude. Neumíme si v klidu sednout a vychutnat si to, co se právě děje. Neumíme běžné činnosti vykonávat vědomě a v přítomnosti. A to je ta největší příčina podrážděnosti, roztržitosti, úzkosti nebo jiných psychických problémů. Kniha mě uzemnila, při čtení jsem se dostávala do úžasného klidu a uvědomila jsem si, jak neuvěřitelnou moc má žití v přítomném okamžiku. Téma mindfulness je mi hodně blízké a ráda bych se o něm někdy rozepsala více. 

Odkaz: 
https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/moc-pritomneho-okamziku-5423462

Zázračný úklid
Otevřela mi oči v oblasti úklidu a organizace věcí. Vždycky jsem byla minimalista a velký počet věcí v mém prostoru mě znervózňoval, ale díky této knize jsem se naučila spoustu dalších věcí. Dřív jsem třeba vůbec netušila, jak je důležitý vztah, který k věcem máme a že je ještě spousta věcí, které ve skutečnosti vůbec nepotřebuju a můžu je s klidem vyhodit. Během čtení jsem pořád jenom vyklízela, vyhazovala, rovnala a tím si čistila prostor kolem i uvnitř sebe.  

Ajurvéda
Věda o životě a dlouhověkosti. Pět tisíc let stará indická medicína, kterou WHO uznává jako účinný léčebný systém. Ajurvéda mě zajímala už dlouho a při čtení této knihy jsem se přesvědčila, že je mi opravdu blízká a že i v moderním světě a našich končinách si z ní můžeme mnoho vzít. Ze spousty zjištění jsem byla v šoku, ale zároveň mi dávaly smysl a pochopila jsem díky nim některé souvislosti. Rozhodně doporučuji si ji přečíst a rozšířit si obzory. V knize najdete spoustu informací a doporučení, jak žít zdravý a spokojený život. 

Odkaz: 
https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/ajurveda-medicina-zdravi-a-dlouhovekosti-v-praxi-ceskeho-lekare-19816

Zázračné ráno
Z oblasti seberozvoje mi toho nejvíce dala tato kniha. Díky ní jsem pochopila, jak je důležité mít svoje ranní chvilky pro sebe a že pokud si chci skutečně splnit svoje cíle nebo na sobě nějakým způsobem pracovat, není pro mě jiná možnost, než ráno vstávat brzo. Vždycky pro mě bylo (a stále ještě je!) hodně těžké vstávat brzo, ale můj život se výrazně změnil, když mě k tomu tato kniha nakopla. Je velice motivační a vyvolá ve vás touhu po brzkém vstávání a zároveň chápete proč byste to měli dělat.

Odkaz: 
https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/zazracne-rano-10470295

Doufám, že vás dnešní článek bavil a že jste se nechali inspirovat k přečtení některé z mých oblíbených knih. Napište mi prosím do komentářů jakou knihu právě čtete a jaký je váš oblíbený žánr. 

2 komentáře:

  1. tři z těchto knih jsem četla. paleo strava je pro zdraví nepopiratelně výborná a mnoha lidem zlepšila život. ajurvéda je pro mě vedle jógy opravdu vědou a velkou moudrostí. kdybych své zdraví měla svěřit do rukou jednomu jedinému člověku s plnou důvěrou, byl by to právě autor této knihy. Moc přítomného okamžiku jsem četla na střední, což bylo možná dost brzo, protože mnoho potřebných souvislostí jsem vstřebala až s následujícími roky života, nicméně láká mě si jí jednou přečíst znovu.
    ostatní dvě knihy budou jistě zajímavé a přečetla bych si je ráda. kouzlo uklízení jsem objevila dávno a třídím doma věci s jistou pravidelností, protože vím, jak působí přehlcenost a jak naopak úklid a odstraněné nepotřebného. a co se ranního vstávání týče, jsem typově sova a můj nejpřirozenější spánkový režim by byl cca mezi třetí ráno a jedenáctou dopoledne, ale vím, že rána mají své svěží kouzlo čerstvosti a jít spát hodinu dvě před půlnocí je zdravé, takže se víceméně snažím toto dodržovat, i když nemusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc přítomného okamžiku je určitě důležité přečíst víckrát.

      Vymazat