čtvrtek 30. dubna 2020

Oheň jako očistná síla

Dnešní noc je od nepaměti vnímána jako jedna z nejtemnějších. Je to noc plná magie a podle pověstí se dnes večer musíme chránit před vlivem čarodějnic a temných sil, protože mají poslední možnost se pořádně projevit. Od zítra už totiž začíná světlá část roku, kdy temné síly nemají nad zemí příliš velkou moc.

Původ pálení čarodějnic sahá až ke starým Keltům a protože náš dům stojí na místě, kde archeologové našli pozůstatky keltské vesnice, moc ráda si zjišťuji, jak se v této době slavily různé svátky, které přetrvaly dodnes.


Keltové právě v tuto dobu slavili jeden z nejvýznamnějších svátků - svátek Beltine neboli jasný oheň. Ohněm tehdy uctívali slunečního boha Beléna a v předvečer svátku ve vesnicích zahášeli staré ohně, aby v nich zemřelo všechno špatné, co přinesl minulý rok. Nový oheň má přinést nové začátky a má prý kouzelnou moc. Lidé mezi ohni procházeli, aby si přivolali štěstí a uchránili se od všeho zlého. Těmito způsoby keltové oslavovali lásku a život.

Postupem času se tento svátek proměnil ve filipojakubskou noc, ale význam zůstal stejný. Popel z ohňů dodával sílu a zdraví, proto se sypal na pole. Lidé vytvářeli hadrové figuríny, které pálili v ohni, aby ukázali, kam patří zlo a byli uchráněni od moci čarodějnic. Svoje obydlí vykuřovali, aby se v nich neusadily zlé síly, kropili místnosti svěcenou vodou a před vrata zapichovali trnové větvě, aby se o ně čarodějnice poranily. 

 Více na: https://www.dama.cz/clanek/prichazi-filipojakubska-noc-vite-proc-je-plna-kouzel-a-magicke-sily#part
Já dnes očistnou sílu ohně využiju ve své jógové praxi, ke které si zapálím svíčku jako symbol tepla, světla a ochrany. V duchu vyjádřím vděčnost za všechno, co v životě mám. Večer zapálíme oheň a možná si poprvé v životě taky vyrobím malou čarodějnici, do které si promítnu všechno špatné, co už v sobě nechci. A v noci se určitě půjdeme projít, abychom se podívali, jak to s tou magickou mocí a temnými silami tedy je. 

Krásný poslední duben!

Žádné komentáře:

Okomentovat