pátek 17. dubna 2020

Jak mít minimalistický šatník

Není to tak dávno, co jsem byla oblečením posedlá. Měla jsem velkou skříň nacpanou k prasknutí, nakupovala jsem každý měsíc několik kusů oblečení v řetězcích a na čínských e-shopech. Měla jsem plno ošklivých nekvalitních kabelek, které se do roka rozpadly a šmajdala jsem v příšerných laciných botách, které jsem příští sezónu vyměnila zase za jiné. Myslela jsem si, jak dobře a levně nakupuju. Ve skutečnosti jsem ale utrácela mnohem víc, než jsem si vůbec uvědomovala a škodila tak sobě, planetě i lidem, kteří oblečení museli vyrobit a možná za svoji práci ani nedostali zaplaceno. 



Stydím se za to. Chorobné nakupování je skutečná diagnóza a v dnešní konzumní době je bohužel úplně běžné. Za poslední roky jsem se v tomto směru hodně změnila, pořádně vytřídila skříň a nakupuju s rozmyslem. Teď už dávám přednost dražším věcem, u kterých vím, že je budu mít na věky a taky pro mě přestalo mít oblečení takový význam. Našla jsem si i pár etických značek a snažím se dávat přednost hlavně české výrobě.



Ráda bych se s vámi dnes podělila o pár pravidel, které můžete začít aplikovat v případě, že jste se rozhodli nakupovat méně oblečení a mít minimalistický šatník.  

1. Zjišťujte si informace o značce, kterou se chystáte koupit
Od té doby, co jsem se začala více zajímat o to, v jakých podmínkách se oblečení vyrábí a o modní průmysl celkově, změnil se celý můj pohled na nakupování. Nejvíce informací jsem načerpala od Veroniky Hubkové, která měla úžasný Instagram, který už ale delší dobu nefunguje. Na jejím blogu naštěstí pořád najdete velké množství informací. Dnes už se tomuto tématu věnuje spousta influencerek, i známých osobností. Tohle je podle mě takový první krok, který už většině lidem pomůže úplně přehodnotit pohled na věc. Při zjišťování informací se ale nenechejte zmást. Spousta známých módních řetězců klame spotřebitele a mluví o udržitelnosti, pravda je ale někde jinde. Spoustu videí na toto téma najdete třeba u Kirsten Leo.



2. Před nákupem si pokládejte otázky
Impulzivní nákupy bez rozmyslu jsou rychlá cesta k plné skříni oblečení, které nenosíte. Pokud už jste tedy v prvním kroce nasbírali informace a třeba i našli nějaké fér značky nebo se rozhodli nakupovat v second handech, udělali jste ten nejdůležitější krok. Pořád to ale neznamená, že díky tomu budete automaticky nakupovat méně věcí. Před každým nákupem si tedy nejprve položte tyto otázky:

Hodí se daná věc k mému stylu a vyjadřuje moji osobnost? 
Někdy se nám může něco líbit v obchodě nebo chceme něco, co jsme viděli na někom jiném. Pak třeba zjistíme, že takové věci vůbec nenosíme a zrovna k nám se to nehodí. Vždy je potřeba brát v úvahu, jakou máme postavu, jaký jsme celkově typ a hlavně jaký je náš vlastní vkus.

Koupila bych to i v případě, že by to nebylo ve slevě?
Často se stává, že vidíme něco, o čem nejsme úplně tak přesvědčení, ale protože je to ve velké slevě, řekneme si, že to tam přece nemůžeme nechat. A to je nejčastější důvod, proč se nám hromadí oblečení. V takové situaci si zkuste představit, že zboží má původní cenu před slevou a znovu si upřímně řekněte, jestli byste za něj takovou částku dali. To je většinou ten největší ukazatel, jestli to doopravdy chcete.  

Budu to mít i za několik let?
Je věc dostatečně kvalitní, aby vydržela časté nošení a sloužila mi dlouho? Bude se mi za delší čas pořád líbit? Nejedná se o trend, který se mi ještě nedávno nelíbil? Pokud ano, je pravděpodobné, že brzy zase vyjde z módy nebo se vám brzo okouká.

Existuje lepší alternativa?
Pokud bych si dala na nákup delší čas, nenašla bych někde lepší alternativu? Kvalitnější, udržitelnější, nadčasovější? Pokud chceme nějakou konkrétní věc a nemůžeme se dočkat, až si ji koupíme, často vezmeme něco v rychlosti a neprozkoumáme všechny možnosti. Pak se většinou stane, že později někde narazíme na něco lepšího a koupíme si to taky. A tak se nám zase plní skříň zbytečnostmi.

Mám to k čemu nosit?
Já sama jsem nad tímto dřív moc nepřemýšlela. Buď se mi to líbilo nebo ne. A pak jsem měla doma věci, které jsem dlouho nenosila. Ne proto, že bych se v nich necítila, ale protože jsem neměla co k nim. Oblíbila jsem si stránky Shoplook, kam si můžete nahrát celý svůj šatník a tvořit si outfity. Já ho využivám nejvíc právě k tomu, abych si vyzkoušela, jestli z nějakého nového kousku dokážu sestavit několik outfitů. Pokud ne, nemá vůbec smysl si danou věc kupovat. Shoplook je taky super na cestování. Nemusíte si psát seznam oblečení a zkoušet, co se k sobě hodí. Jednoduše si vše sestavíte tady a díky tomu si s sebou zabalíte jenom věci, které jsou snadno zkombinovatelné a všechny je na dovolené využijete. 

Kolikrát si to oblíknu?
Existuje takové pravidlo, že si máme kupovat jen věci, u kterých si myslíme, že si je na sebe vezmeme alespoň 50x. Když jsem to slyšela poprvé, přišlo mi to nereálné, ale pak jsem zjistila, že na tom něco je. Moje nejoblíbenější věci, které mám ve skříni, jsem už na sobě určitě 50x měla. U tohoto bodu se vlastně dostáváme zase na začátek, protože počet nošení nesouvisí jen s tím, jak si danou věc oblíbíme, ale hlavně s tím, jak je kvalitní. 

Na prvním místě by tedy vždy měla být kvalita. Za tu si sice připlatíme, ale o to víc si nákup promyslíme a zodpovíme si všechny předešlé otázky. Vím, že pro většinu z nás je nereálné nakupovat jenom eticky a už nikdy nevkročit do žádného levného řetězce. Pokud už ale nakupujeme s vědomím toho, že zboží bylo vyrobené např. v Číně a za špatných podmínek, mějme alespoň k dané věci vztah, dobře se o ni starejme a snažme se, aby nám co nejdéle vydržela. Říkat si, že "za tak nízkou cenu nevadí, když si to vezmu jen jednou", je to nejhorší, co můžeme udělat.



3. Mějte malou skříň
Poslední bod je nejprostší. Mějte skříň, která je přesně tak akorát velká, aby se do ní vešlo jen tolik oblečení, které se dá unosit. Možná se vám doma díky tomu vytvoří místo na nějaký pěkný doplněk, který jste si dlouho přáli. 



Budu moc ráda, když si v komentářích vyměníme naše zkušenosti a když také vy mně poradíte, co se vám osvědčilo na cestě k minimalistickému šatníku.

Krásné jaro!

12 komentářů:

  1. taky se trochu stydím za to, že jsem kdysi ve svých teenage-letech nakupovala spíše kvantitativně, kdy víc znamenalo líp a výše zmíněné otázky jsem si nekladla, nicméně berme to jako svůj vývoj. důležité je, co je teď a to, že nad věcmi dokážeme více přemýšlet. ztotožňuju se s tvými postoji k oblékání a mnohem víc než množství oblečení řeším primárně to, jestli věc doopravdy ráda nosím, jestli je to TO, co se mi líbí, můj styl, dále jestli střih sedí mému typu postavy a jestli je věc kvalitní. upřímně některé věci šly stranou, jako jestli koupím drahou věc z biobavlny od malého výrobce, protože to má spoustu morálních pozitiv, anebo triko z obchodního řetězce, které je ale levnější a podle materiálu, střihu a celkovému dojmu poznám, že je kvalitně ušito. boty si zase kupuju drahé, nicméně u nich vím, že investuju do kvality a pohodlí, nerozpadnou se mi za rok a z módy taky jen tak nevyjdou, takže některé nosím třeba i 4 sezóny. snažím se jít takovou zlatou střední cestou a vybalancovat své nákupy podle aktuální potřeby a pocitu.
    ela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, super přístup. A zrovna boty jsou důležitá věc, takže tam by se na kvalitu určitě hledět mělo :)

      Vymazat
    2. jakou máš ráda značku bot? těžko najít něco co je kvalitní, pohodlné a zároveň moderní. já jsem věrná botám od Vagabond. ačkoliv v poslední době jsem párkrát byla zklamaná změnou velikostí, mám 38 a většinou jsem mohla jít na jistotu a skvěle mi sedly, ale poslední dvoje boty v této velikosti byly ušity menší a tlačily mě :( takže si musím dávat příště větší pozor.

      Vymazat
    3. Žádnou etickou značku bot jsem zatím nevyzkoušela, kupuju běžné značky, ale dbám na materiály a na to, aby byly kvalitně ušité. Raději jedny pořádné dražší boty, než několik nekvalitních. Mám ráda Geox a Aldo.

      Vymazat
  2. Taky jsem to tak měla.. naštěstí pri stěhování do nového bytu jsem vše vytřídila a nechala si jen to, co opravdu nosím. Snažím se nakupovat hlavně od českých tvůrců, máme v okolí i dost jejich obchůdků. S botami je to horší, ale mně stačí pár párů bot, které mi sedí, jedny zimní mám už 5 let a pořád vypadají dobře. Jinak strašně se mi líbí Vaše skříň, prosím odkud ji máte? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, je to replika, nechávali jsme si ji dělat na www.svetpokladu.cz a můžu je moc doporučit. Kvalitní česká práce, jsou to skříně na celý život. Postupně od nich zařizujeme celý dům :)

      Vymazat
    2. Díky za tip! Určitě budete mít i úžasnou kuchyň a koupelnu, když vidím Váš styl :-) My budeme brzy zařizovat chalupu a přesně něco takového si představuji..

      Vymazat
    3. Děkuji :) snažili jsme se, aby to tu bylo jako na chalupě :)

      Vymazat
  3. V prvé řadě nemůžu odtrhnout oči od toho nádherného nábytku, dýchla na mě z něj taková nostalgie ♥ v druhé řadě....já se přiznávám, že jsem pořád v procesu boje, ale uvědomuju si to. Když jsem se stěhovala do Brna vyházela jsem strašně moc věcí, doplňků, bot, kabelek, aby mi zůstalo jen nej a abych nezabírala ve skříni místo pro dva :D. Jenže jsem měla trošku tendence "dokupovat". Paradoxně mi "pomohla" ted ta karantena, zjistila jsem, že fakt nakupovat nepotřebuji, tak snad mi to vydrží.
    pusu Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Miško :) Přesně to jsem si říkala taky, že karanténa asi hodně lidem pomůže si uvědomit, že toho tolik nepotřebují. Ale možná naopak teď hodně lidí nakupuje online víc, než normálně.

      Vymazat
  4. Tak já nevím, asi jsem na rozhazovaci období byla vždycky moc chudá. A vždycky jsem měla tendenci mít málo věcí. Moc věcí mě stresuje. Levné boty mi dřou nohy. Ale taky jsem zjistila, že drahé věci jsou mnohdy předražené, spousta firem si hraje na eko přístup a věci nesmyslně předražuje. Moje nejlepší tričko stálo 30,- a vydrželo mi aspoň 5 let. Kozačky jsem vyhazovala po 12 letech, lodičky mám 9.rok. Nejvíc mě stresuje, kolik věcí musím mít na různé činnosti. Do práce, do společnosti, na zahradu, na kolo, do hor, na léto, na zimu... Co mám už úplně české, ekologické a společensky odpovědné, tak to jsou kabelky. A dlouho už si žádnou nekoupím!

    OdpovědětVymazat
  5. To je věc, která vím, že mě se nikdy nepovede :-D . I když tak jednou za rok šatník třídím a vyřezuju z něj oblečení, které už nenosím, tak mám skříň stejně zase za chvíli plnou. Dost často totiž něco objednávám přes internet. Našla jsem si skvělé slevové kupóny , kterým se prostě nedá odolat :-D . Hlavně je přece nenechám propadnout. To by byl hřích :-D .

    OdpovědětVymazat