čtvrtek 17. února 2022

Co doopravdy potřebuje miminko

Když jsem byla těhotná, při vybírání výbavy se mi z té spousty věcí točila hlava a já jsem vůbec netušila, na co to všechno je. Stresovaly mě všechny ty seznamy věcí, které rozhodně musím pořídit, jinak budu špatná matka. Na různých blozích jsem hledala články typu "minimalistická výbava pro miminko", abych se uklidnila, že nejsem jediná, kdo si myslí, že miminko potřebuje jen mámu, jídlo a pleny. Podle mého vkusu jsme toho nakonec nakoupili o něco víc, než bylo potřeba, ale po půl roce s miminkem už dokážu říct, co bylo zbytečné a co bych pořídila znovu. 



Tento článek asi nebude po chuti všem, proto prosím berte v potaz, že se jedná jenom o moje názory a zkušenosti. Pokud to cítíte jinak, je to úplně v pořádku, stejně tak je v pořádku, jak to cítím já. Pokud je vám blízká skromnost, udržitelnost a život s lehkostí, budu ráda, když vám moje tipy pomůžou. 

Co určitě doporučuji pořídit
1. autosedačka
2. pleny
3. látkové pleny
4. perlan
5. kosmetika
6. přebalovací pult a podložka
7. hnízdečko
8. zavinovačka
9. deka
10. oblečení

Autosedačka
Bezesporu ta nejdůležitější věc, bez které se s miminkem nedostanete ani z porodnice. Značku vybírejte podle testů, kterými prošla a pokud máte v autě Isofix, určitě ho využijte, cestování bude mnohem jednodušší a příjemnější. 

Pleny
Záleží na vás, jestli budete chtít používat jednorázové papírové pleny nebo látkové a nebo třeba kombinovat oboje. Někdo zkouší i bezplenkovou metodu, což je zajímavá komunikační metoda a doporučuji alespoň chviličku zkoušet, jestli na vašem miminku poznáte, kdy se potřebuje vyprázdnit. 

Velké látkové pleny
Ne na přebalování, ale na všechno ostatní. Tuhle věc opravdu doporučuju a ve větším množství, ideálně tak, abyste jimi naplnili jednu celou pračku a nemuseli řešit, s čím je prát. Budou se hodit na spoustu věcí a pravděpodobně jich použijete několik za den. Dejte si ale pozor na kvalitu a raději investujte do dražších pevnějších plen. Na trhu existují i levné, které jsou skoro průhledné, nedrží tvar a jsou nepříjemné na dotek. 

Perlan
Čtvereček z viskózy, který jen namočíte a je z něho takový lepší vlhčený ubrousek, který můžete i opakovaně prát. Na cestování jsou pohodlnější vlhčené ubrousky, ale jde to i s Perlanem. Na každé návštěvě nebo u doktora je umyvadlo, kde si Perlan namočíte a pokud budete někde v přírodě, můžete si s sebou vzít malou lahvičku s vodou a s rozprašovačem. Perlan je mnohem pevnější, než vlhčené ubrousky a na utírání miminka je pohodlnější a praktičtější.  

Kosmetika
Čím míň kosmetiky na miminko použijete, tím líp. Úplně vám stačí koupelový olej, který dáte do vany, ve které miminko umyjete. Pokud má delší vlásky, časem můžete pořídit i šampon, ale do začátku stačí pouze jeden produkt. Po koupeli natřete celé miminko mandlovým nebo jiným olejem a to je vše. V prvních dnech se budete starat o pupík. K tomu stačí líh z lékárny, který nanesete obyčejnou vatovou tyčinkou. Speciální dezinfekci ve spreji kupovat opravdu nemusíte. Pro případ potřeby určitě mějte i krém na opruzeniny. Někdo ho bude muset používat každý den, ale některá miminka na opruzeniny netrpí vůbec. Není potřeba mazat preventivně. Pokud miminko nemá žádné kožní problémy, opravdu žádnou jinou kosmetiku nepotřebuje. Nejdůležitější je složení. Většina klasické dětské kosmetiky má složení naprosto nevhodné pro dětskou pokožku, proto dbejte na to, aby byla vždy čistě přírodní.


Přebalovací pult a podložka
Spousta lidí by se obešla i bez toho, i já jsem nad tím chvíli přemýšlela, protože miminko stejně brzo vyroste a na přebalovák se vám nevejde. Nakonec jsem se rozhodla ho pořídit a prvního půl roku jsme ho využívali hodně. Pokud máte možnost dát ho do koupelny, bude to ideální a nejpraktičtější. Přebalovací podložku kupujte s omyvatelným povrchem. Je zbytečné na ni dávat textilní potah i látkovou plenu, zbytečně byste museli všechno často prát. 

Hnízdečko
U nás to byla a ještě stále je jedna z nejvyužívanějších věcí. Můžete ho přenášet kam potřebujete, většině miminek se v něm krásně spí, můžete ho s sebou brát i na cesty a na návštěvy. Doporučuju takové, které se dá ve spodní části rozvázat, aby se dalo používat i když z něho miminko vyroste. My ho máme v postýlce a díky tomu se malá v noci nebouchne o okraje ani se nikam neposunuje. 



Zavinovačka
Opět hodně využívaný produkt. Ideální je taková, která se dá podle potřeby buďto zavinout nebo nechat rozložená jako peřinka. V prvních měsících ji využijete jako zavinovačku a později ji budete dlouho používat do kočárku, jako peřinu do postýlky nebo jako hrací deku. 



Tenká deka
Kromě zavinovačky využijete i klasickou tenčí deku. Na zakrytí v autosedačce, do kočárku, prostě na cokoli. 

Oblečení
V prvních týdnech toho moc potřebovat nebudete. My jsme ve dne i v noci využívali hlavně pyžámka. Body a kalhoty až později a měli jsme jenom pár kousků. Vše přizpůsobte podle ročního období, ve kterém se miminko narodí a s množstvím to hlavně nepřehánějte.  



Co ještě možná budete potřebovat
1. monitor dechu
2. postýlka
3. vanička
4. šátek/nosítko
5. kočárek  
6. dudlík
7. koš na pleny

Monitor dechu
Já ho rozhodně doporučuji, používali jsme ho do šesti měsíců, ale záleží to na každém. Pokud budete spát s miminkem v jedné posteli, nebudete ho potřebovat vůbec a ten klasický deskový se při společném spaní ani používat nedá. Existují ale i jiné typy, které se dají připevnit třeba na nohu.

Postýlka
Tady opět záleží na tom, kde bude miminko spát. Hodně rodičů preferuje společné spaní v jedné posteli, přes den používají hnízdečko a obejdou se bez postýlky několik let úplně. 

Vanička
Tu bychom nepořizovali vůbec, ale doma máme jenom sprchový kout. Pokud vaničku koupit chcete, doporučuji co největší.

Nosítko/šátek
Nošení miminka a co nejčastější kontakt s maminkou je prospěšné po všech stránkách a doporučuju tuto fázi prožít co nejvíc ve vzájemné blízkosti. V budoucnu se to vám i vašemu dítěti mnohonásobně vrátí. Pokud chcete být co nejvíc kontaktní, bez šátku nebo nosítka se neobejdete. U nosítka dávejte pozor, aby dítěti umožnilo správné postavení nožiček, bohužel se totiž dají sehnat i nosítka, která jsou nevhodná a z hlediska vývoje škodlivá. 

Kočárek
Pokud jste se rozhodli svoje dítě nosit, možná prvních několik týdnů nebudete kočárek potřebovat vůbec. A znám i maminky, které pořídily kočárek až po několika měsících a rovnou sportovní. Některé děti v kočárku ani být nechtějí, takže je to opět individuální a záleží jen na vás. Kočárek ale určitě není věc, kterou byste nutně musely mít doma připravenou dopředu. Pokud jej pořídit chcete, na léto doporučuji koupit i clonu proti slunci, protože zakrývání kočárku plenkou není vhodné kvůli cirkulaci vzduchu. Naopak v zimě budete do kočárku potřebovat něco teplého, ale pokud nechcete, nemusíte hned pořizovat fusak, postačí vám teplá deka.

Dudlík
My jsme měli v plánu dudlík nepoužívat, takže jsme ho doma ani neměli, ale nakonec byl potřeba a litovala jsem, že ho nemám připravený. Pokud ho nechcete a budete kojit, pravděpodobně to bez něj zvládnete.

Koš na pleny
Speciální koš na pleny, který těsní tak, že nic necítíte. To vidím spíš jako vymoženost, která vůbec není potřeba a nemám s ním ani zkušenost. Napadlo mě ale, že pro ty, kteří žijí v bytě a nemůžou chodit s každou plenkou zvlášť do popelnice, ho možná ocení. Další možností je mít nějaký koš jen na pleny na balkoně a pak je vynést naráz. Pokud je tady někdo, kdo zvládá mít doma plenky v klasickém koši, ať dá vědět v komentářích. :-)

Co určitě potřebovat nebudete
Mantinel do postýlky: Žádné věci navíc v postýlce nejsou vhodné kvůli bezpečnosti miminka, mantinel navíc zabraňuje přísunu vzduchu.  
Spací pytel: Nejprve bude spát v zavinovačce, spací pytel není potřeba. Později ho můžete pořídit, pokud se miminko bude odkopávat, ale dá se to zvládnout i s dekou.
Polštář, peřina a povlečení: To využijete až pro starší děti, teď vám zatím bude stačit jen prostěradlo. Polštář je úplně nevhodný a místo peřiny zatím využijete zavinovačku/deku. Klidně můžete povlíkat klasickou peřinu, ale myslím si, že je praktičtější dát vyprat komplet celou deku a neřešit povlíkání.
Polohovací klín: Používá se pod matraci v případě ublinkávání, ale pokud použijete klín, nebude vám fungovat monitor dechu. Spíš se doporučuje zvednout horní nohy postýlky. 
Kolotoč nad postýlku: Podle mě úplně zbytečná věc. V postýlce by se mělo spát a neměly by tam být žádné věci související s hrou a k zabavení. Postel je místo klidu a odpočinku a je důležité vytvářet správné spánkové návyky.
Muchláčky a usínáčky: Ikdyž se uvádí, že jsou vhodné od narození a spousta miminek s nimi usíná rádo, já je z vlastní zkušenosti v prvních týdnech nedoporučuju, protože hrozí, že muchláček skončí na obličeji, miminko si ho nedokáže sundat a nebude moct dýchat.
Lehátko do vaničky: Není k ničemu potřeba, miminko vykoupete nejenom bez lehátka, ale i v klasické velké vaně a bude to pro něj mnohem přirozenější a zábavnější. A nejlíp, když se budete koupat spolu. 
Teploměr do vody: Většina dětských vaniček má na sobě nálepku, která vám ukáže, jestli je voda akorát. A pokud vás voda nepálí na zápěstí, je to v pořádku. 
Žínka: Stačí použít Perlan.
Dětský ručník: Není potřeba, skvěle funguje látková plena.
Nůžky s kulatou špičkou: Zajímalo by mě, kdo tím umí něco ostříhat. Stačí vám vaše klasické nůžky na manikúru.
Dětský kartáč na vlasy: Stačí i obyčejný hřebínek nebo normální kartáč, který máte doma.
Sterilizátor: Pokud nebudete kojit, asi se vám bude hodit, na každodenní sterilizaci většího počtu lahviček je to pohodlnější. Jinak ale stačí cokoli převařit v hrnci s vodou.
Lahvičky: Pokud plánujete kojit, je úplně zbytečné kupovat si lahvičky pro jistotu. I v případě, že budete potřebovat dát příkrm, stejně není vhodné k tomu používat lahvičku. 
Chůvička: Dost dlouhou dobu budete trávit čas v blízkosti miminka. Nenapadá mě důvod, proč byste měli být tak daleko, abyste potřebovali chůvičku. 

Určitě by se dala najít ještě spousta dalších zbytečných věcí, o kterých výrobci tvrdí, že je nutně potřebujete. Já si ale myslím, že to, co je opravdu důležité, jsem uvedla v prvních deseti bodech, zbytek se dá dokoupit postupně a až v případě skutečné potřeby.
Každý to ale cítí jinak, někoho nakupování natolik baví, že chce vyzkoušet všechno. Udělejte si to podle sebe, ale myslete prosím na to, že velkou většinu věcí, za které v životě utrácíme peníze, ve skutečnosti vůbec nepotřebujeme. Zkusme tento konzum omezit, nenechávejme se zlákat a obraťme se více do sebe. Do své přirozenosti a intuice, která nám napoví, co je skutečně důležité. Berme život více s lehkostí, vždyť není potřeba to tolik hrotit. A v mateřství obzvlášť.

4 komentáře:

  1. Já jsem do výbavičky skoro všechno dostala po neteřích a bratrancích, nemusela jsem tedy v tomhle ohledu moc řešit. S druhým dítětem jsem to ještě o dost zkrouhla:-) Kosmetika mi přijde úplně zbytečná, nepoužívám téměř nic. Zato mi přijde naprostá nezbytnost spací pytel, během prvních let super věc. Za mě ještě kojící polštář, používám i později jako zarážku v posteli a určitě chůvička, využíváme stále při výjezdech mimo domov, na chatě.

    Julie

    OdpovědětVymazat
  2. Pekne spísané. Ja som pri prvom nakúpila aj hlúposti a potom som len darovala

    ÍL VHODNÝ NA PLEŤ ALE AJ VLASY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) No jo, člověk se kolikrát neudrží, když je taková nabídka.

      Vymazat