sobota 14. prosince 2019

Minimalistické vánoce

Období světýlek, jehličí, krásných vůní, štědrosti, vděčnosti, těšení se, dělání radosti. Od malička vánoce miluju. Těším se na ně každý rok a tohle období, kdy přichází zpomalení a taky bilancování, je pro mě magické. Vánoce v mém podání nejsou o stresu, utrácení ani o plýtvání. Jsou hlavně o lásce a o užívání si vánoční pohody. Právě klid a odpočinek vnímám jako důležitou součást konce roku. Abychom nabrali síly na všechny ty plány a sny, které chceme příští rok uskutečnit. 


Stejně jako všechno ostatní v mém životě, i naše vánoce jsou minimalistické. Dárky dávám jen několika málo svým nejbližším lidem a každý dostane jeden až dva, které si skutečně přeje nebo o kterých si myslím, že by ho doopravdy potěšily. S těmi, které mám ráda, trávím spoustu času a během celého roku si můžu všimnout, co mají rádi a po čem zrovna touží, proto je nemyslitelné, abych před vánoci na rychlo vymýšlela dárky jen proto, aby nějaké byly a proto, že se to musí a okolí to tak dělá. Nemusí se to a není ani nic špatného na tom, nedávat si dárky na vánoce vůbec. Zbytečnosti, které nakoupíme bez rozmyslu skončí nepoužívané někde na dně skříně a z toho nemůžete mít radost ani vy, ani obdarovaný. 



Úklid u nás doma není na vánoce nijak speciální, uklízím úplně stejně, jako jindy. Velký úklid včetně umývání oken dělám na jaře, kdy mi to dává mnohem větší smysl. 

K vánocům patří útulno, teplo domova, vůně a ozdoby. Dekorace ale používám pořád ty stejné a nové nakupuju jen výjimečně. Se zdobením to vůbec nepřeháním, mám ráda jednoduchost. Svíčky u nás nemůžou chybět, ale ty jsem už loni začala používat jen ze sójového vosku. Nejsou škodlivé, krásně voní a vydrží hořet mnohem déle, takže není potřeba jich kupovat spoustu, ale bohatě stačí jedna nebo dvě. Navíc bývají většinou v krásném skle, které se pak dá ještě využít.



Vánoční nákupy potravin se u nás taky nijak neliší od těch běžných. Nenakupujeme toho víc, než jindy, nemáme potřebu se na vánoce přejídat a kupovat si to, co si jindy odpíráme. Dopřáváme si zdravé kvalitní jídlo po celý rok a vánoce nejsou důvod k tomu, stravovat se jinak.

Mám moc ráda rituál společného pečení cukroví s rodinou nebo kamarádkami a vždycky se těším na moje bezlepkové dobroty, které upeču. Nezáleží mi ale na tom, abych měla víc druhů, než sousedka a ani nenadávám manželovi, když sní cukroví ještě před Štědrým dnem. 



Štědrý večer trávíme s manželem sami doma, takže se oblékáme pohodlně a do domácího. Když pak další den vyrážíme za rodinou, ráda se hezky a slavnostně obleču. Dávám ale přednost vybrat si něco, co už doma mám, protože si myslím, že není potřeba kvůli vánocům nakupovat nové oblečení. To stejné platí i pro vánoční večírky. Pokud už si něco nového koupím, musí to mít využití i do budoucna a nejedná se o jednorázovou věc, kterou už si na sebe nevezmu.



Méně je prostě více a platí to pro všechny oblasti života. O vánocích by to nemělo být jinak. Co naopak dělám hodně, to je odpočinek, čtení knížek, kontakt s blízkými, procházky, povídání, společné vaření, poslouchání krásné hudby. A už se na to všechno strašně těším. 



Jak to máte vy? Patříte k těm, co se na vánoce utrhnou ze řetězu a nakupují a konzumují všechno ve velkém nebo se snažíte o udržitelnější vánoce? Dejte mi vědět v komentářích a mějte krásný předvánoční čas.  


2 komentáře:

  1. No ono je hrozně těžké se udržet. Jezdíme na návštěvy, takže je to fakt těžké. Ale třeba cukroví jsme fakt zmenšily. Mě by spíše zajímal nějaký typ dárku pro muže? Uvažovala jsem o autokosmetice - tady. A ještě něco?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to otázka vůle a taky priorit. Když je pro tebe zdravý životní styl fakt důležitý, tak se udržíš. A pokud ne, tak se taky nic neděje, hlavně z toho nemít žádné výčitky a když už se rozhodneš, že si dáš, tak si to užít.
      Tipy na dárky takhle obecně moc nemám ráda, vždycky záleží na konkrétním člověku.

      Vymazat