úterý 31. května 2022

Co pro sebe můžete udělat na jaře

S příchodem jara míváme náladu se restartovat, očistit a udělat cokoli pro to, abychom se cítili líp. Chceme se probudit přesně jako to dělá příroda, ale často nevíme, jak na to. Nemusíme dělat nic speciálního ani zázračného. Většinou stačí pár drobných změn a hned se cítíme líp. Astronomické jaro už sice za pár týdnů skončí, ale následující tipy můžete vyzkoušet kdykoli během roku. 

1. Hýbat se
Na jaře se lidé často pouští do různých výzev. Proč se tímto způsobem nepokusit o trochu více pohybu? Podmínky si můžete stanovit sami podle vlastních sil. Můžete zkusit třeba každý den cvičit alespoň pár minut jógy, u každého vaření udělat pár dřepů, uběhnout za měsíc několik kilometrů nebo si můžete říct, že vyzkoušíte nějaký úplně nový sport, se kterým zatím nemáte zkušenost.



2. Více se zajímat o jídlo
Spousta lidí konzumuje bezhlavě různé potraviny, které jim přijdou pod ruku, aniž by věděli, zda jsou pro jejich tělo prospěšné. Pokud patříte mezi ně, můžete vyzkoušet co s vaším tělem udělá, pokud se začnete o jídlo více zajímat. Zkuste si přečíst složení opravdu každého jídla, které se chystáte koupit a pokud nějaké položky neznáte, zjistěte si o nich něco. Kromě toho není na škodu omezit na jaře maso a zařadit do jídelníčku více rostlinné stravy. Udělejte si vlastní průzkum o tom, jaké jsou nejlepší rostlinné zdroje bílkovin a začněte je při vaření používat. Dopřejte si to nejlepší, nakupujte ty nejkvalitnější suroviny a vyživujte svoje tělo. Pokud víte, že je špatně celý váš jídelníček a potřebujete udělat kompletní změnu, můžete začít alespoň s jedním jídlem denně, které bude odteď kompletně zdravé a hodnotné.



3. Vyzkoušet přerušovaný půst
Různé zázračné detoxy a půsty jsou na jaře populární, ale já tomu moc nefandím a nemyslím si, že je to něco prospěšného. Tělo má vlastní detoxikační mechanismy, které můžeme jen vhodnými způsoby podpořit. Lepší je stravovat se celý rok dobře a občas si třeba dopřát nějaký den s lehčím jídelníčkem, pokud si o to tělo říká. Pokud víte, že je vám líp, když ráno snídáte později, můžete vyzkoušet přerušovaný půst. Pauza mezi večeří a snídaní by měla být min. 12 hod., ale klidně více. Posledním jídlem tedy bude večeře, po které už nebude následovat večerní uzobávání u televize a nedáte si ani alkohol a sladké nápoje. Ráno začnete vodou nebo zeleninovou šťávou a nasnídáte se o něco později. Vyzkoušejte, jaký časový rozestup je vám příjemný a tím se řiďte.  



4. Abstinovat
Ideálně úplně, ale chápu, že ne každý to dokáže (ani já ne). Můžete ale alkohol alespoň omezit. Na nějaký čas kompletně vynechat tvrdý alkohol a u toho ostatního si stanovit určité množství, které za týden vypijete. Nemusíte abstinovat celý měsíc v kuse, počítá se jakákoli změna k lepšímu. Už po krátké době na těle i v hlavě pocítíte změny a mě vždycky motivuje, když si je zapisuju a pak krásně vidím, jak mi nepití prospívá. 

5. Vyčistit si hlavu
Jak jinak, než pomocí meditace. Stačí si každý den na pár minut v tichosti sednout a pozorovat myšlenky. Nemusíte mít prázdnou hlavu a být na obláčku, stačí si všímat, jaké myšlenky přichází, přijmout je a nic nehodnotit. Tady najdete článek, kde jsem se o meditaci rozepsala víc. A pokud to přeci jen zkoušet nechcete, prospějí vám i vědomé procházky. Bez telefonu, bez sluchátek, bez myšlenek na to, co musíte, až přijdete. Dívejte se kolem sebe, všímejte si přírody, květů, listů, zvířat. Poslouchejte zvuky, všímejte si, jaké cítíte vůně. Ponořte se do toho a možná ucítíte vděk za to, kde právě jste. Takový ten pocit správnosti. Věci se najednou zdají být jednodušší a člověk se cítí víc součástí celku. Je to ten pocit, který mám na mysli, když říkám "vrátit se k sobě". A na tom pocitu se pak stanete závislí, protože léčí.



6. Rozmazlovat se
Zmíněné detoxikační mechanismy organismu můžeme podpořit i správnou masáží nebo saunováním. Vyzkoušejte různé procedury a ty, které vám nejvíce vyhovují, zařaďte mezi svoje pravidelné aktivity. Rozmazlovat se můžete třeba i na kosmetice nebo manikúře, zkrátka dělejte cokoli, co vám dělá dobře a nebojte se do sebe v tomto ohledu investovat. 

7. Nebýt oběť
Buďte tvůrci vlastní reality. Nepřijímejte všechny emoce jako neměnný fakt, ale rozhodněte se sami, jak se budete cítit. Nenechávejte se ovlivnit okolím ani negativitou ve své vlastní hlavě. Svůj život a hlavně to, jak se máte, si řiďte sami. Dělejte více věcí, které vás baví a méně těch, které musíte. Hledejte dobro, krásno a  pozitivní zážitky si otiskávejte do sebe, ať si je můžete kdykoli znovu vybavit. 

A protože zítra začíná nový měsíc, rozhodla jsem se z těchto jarních tipů udělat takovou malou instagramovou výzvu. Na mém profilu se dozvíte vše potřebné. 

Přeji krásné dny!

Žádné komentáře:

Okomentovat