pondělí 8. března 2021

Pět tipů, jak se naučit udržovat pořádek

Stejně jako by měl člověk dbát na pravidelnou očistu těla a duše, i místo, kde žije, si zaslouží pozornost. Nepořádek okolo vytváří chaos i uvnitř nás. Podle filozofie Feng Shui bychom se měli snažit, aby kolem nás neustále jemně proudila energie. Ta nepramení jen z živých bytostí, ale také z předmětů, které nás obklopují. Díky pravidelnému úklidu a srovnané domácnosti můžeme zařídit, aby byla tato energie pozitivní. Pokud úklid není váš koníček, jste spíše chaotičtí, neumíte věci vyhazovat a jste od přírody bordeláři, udržovat pořádek vám dělá nejspíš problém. V takovém případě doporučuji přečíst si knihu Zázračný úklid od Marie Kondo, která vám možná změní život. Nebo alespoň můžete vyzkoušet těchto pět tipů, které se osvědčily mně.


1. To, co už máte v ruce, ukliďte hned
Jednoduchá a funkční poučka. Pokud jakoukoli věc držíte v ruce, rovnou ji dejte na své místo. Když přijdete domů a jen tak někde pohodíte kabát a kabelku, musíte potom znovu vynaložit úsilí k úklidu. Je to plýtvání časem a možná se k tomu nakonec ani nedostanete a tak se vám doma povaluje nepořádek jakéhokoli druhu. To stejné platí třeba při vaření. Pro mě není nic horšího, než když s plným žaludkem dobrého jídla musím uklidit kuchyň. Proto jsem už před časem změnila přístup. Jakmile použiju nějaký nástroj a chci ho odložit, rovnou ho opláchnu a položím na odkapávač/dám do myčky. Na konci vaření mám uklizenou celou kuchyň a v klidu si vychutnám jídlo. Dalším případem může být třeba doručení nějaké objednávky. Nové věci vybalím, obaly hned vyhodím a novou věc dám tam, kam patří. Dalších podobných situací se za den stane spousta, stačí ale dodržet pravidlo okamžitého úklidu.

2. Všem věcem určete místo
Při plnění prvního bodu vám pomůže, když budete mít jasně dané, kde mají věci svoje místo. Pro odlakovač asi není ideálním místem konferenční stolek, kabelka se obvykle nenechává povalovat na zemi, bloky a propisky nepůsobí dobře na jídelním stole. Pokud to u vás nějak tak podobně vypadá, najděte všem povalujícím se věcem svoje místo, kam budou patřit a dávejte je tam vždy, když skončíte s jejich používáním.
      
3. Zaveďte praktické a jednoduché způsoby ukládání 
Pokud máte věci ve skříních a poličkách srovnané neprakticky, je uklízení mnohem otravnější a pracnější. Když si ale najdete systém, který je jednoduchý a vyhovuje vám, půjde to snadno. Výše zmíněná úklidová expertka Marie Kondo vynalezla svůj vlastní styl ukládání věcí. Spočívá v tom, že např. oblečení se neskládá do komínků, ale horizontálně. Tato metoda se dá použít na mnoho dalších věcí v domácnosti.


4. Vyhraďte si každý den určitý čas
Pokud nic z toho nezabírá, nezbývá vám nic jiného, než si každý den vyhradit určitý čas na úklid. Nastavte si stopky např. na 15 min. a za tu dobu se toho snažte uklidit co nejvíc. Tento způsob opravdu funguje a budete se divit, kolik toho za tak krátkou dobu stihnete. Během úklidu si možná uvědomíte, kolik času byste ušetřili, kdybyste se rovnou řídili bodem číslo jedna.  

5. Motivujte se
A jestli jste tak beznadějní lenoši, že se vám nechce zapínat ani ty stopky, zkuste se namotivovat tím, že si pustíte nějaké uklízecí video na YouTube. Tento typ videí je hodně oblíbený a ve mně okamžitě vyvolává touhu po uklízení, rovnání, třídění a po čistém domově.  


Uklizený a srovnaný domov ale samozřejmě k proudění pozitivní energie nestačí, pokud není zároveň čistý. A platí to i naopak. Čistota a uklizený prostor = čistá a klidná mysl. Pokud je prostor kolem vás chaotický a špinavý, pravděpodobně se ani vy nebudete cítit dobře. A nakonec ještě pár drobností, jak udělat svůj domov ještě příjemnějším místem.

Vyznávejte minimalismus
Mějte doma jen věci, které doopravdy potřebujete a které ve vás vyvolávají pozitivní pocity.

Často větrejte a nepřetápějte
Tok životní energie podpoříte pravidelným intenzivním větráním, harmonii do zatuchlého domu nedostanete.

Pravidelně očisťujte prostor
Různá bylinná vykuřovadla nebo palo santo (svaté dřevo) se používají tam, kde proudí negativní energie. Používejte je pravidelně nebo alespoň po tom, co váš dům navštíví ne zrovna pozitivní osoba.

Pěstujte rostliny
Jsou zdrojem kyslíku a krásy, ale také fungují jako energetické filtry. Je ale důležité, aby byly zdravé a pěstěné.


Ke svému domovu buďte vnímaví a zvěte si pouze osoby, se kterými vám je dobře a vytváří dobrou atmosféru. Domov je vaše útočiště a jediné místo, kde vládnete jen vy a můžete si určit, jak se v něm budete cítit. Kvalita energie vašeho prostoru se poté zrcadlí v událostech, které vás v běžném životě potkávají. 

Jak to máte vy? Pečujete o domov s láskou a máte uklizeno nebo cítíte, že je na čase něco změnit?

11 komentářů:

  1. Krásny článok. Ja som tiež zástancom minimalizmu a vo svojej izbe ho presadzujem, ale na rozšírenie do všetkých izieb si ešte budem musieť počkať na vlastný byt :D
    Pred rokom som upratovala podľa Marie Kondo a to bola tiež zábava (viac na mojom blogu)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře! :) A budeš mít i snadnější stěhování.

      Vymazat
  2. Moc krásný a povedený článek. Nemám problém s nechutí uklízet nebo si na to najít čas, ale ten první bod je trefa do černého. :D Povalují se mi doma hlavně papíry a dokumenty, které se mi prostě hned nechtějí dávat do šanonu. Chtělo by to změnu. Určitě tedy vyzkouším praktikovat ;).
    Super článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :) První bod je prostě nej, mně to strašně pomohlo a od té doby to dělám úplně automaticky.

      Vymazat
  3. Nejakou náhodou som narazila na tvoj bloga milujem ho. Píšeš o témach, ktoré sú mi veľmi blízke. Čo sa týka článku. Veľmi pekne si to zhrnula do najdôležitejších bodov. Ja osobne som tak trochu chorobný poriadku-milovník. Môj život je hore nohami, v hlave mám chaos a všetko je stresujúce keď mám doma neporiadok. Musím povedať, že našťastie ma týmto zásadám, o ktorých ty píšeš učili odmalička a preto je teraz pre mňa jednoduché udržiavať poriadok. (za čo som moc vďačná)

    xxAlexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji, to je milé! Hned se jdu kouknout k tobě :) A máš úplnou pravdu, taky jsem psychicky rozhozená, když je doma bordel :-D

      Vymazat
  4. Mám ráda pořádek, čisto, organizovanost a jednoduchost v interiéru. Proto mě poslední dobou mírně nervuje neustálý nepořádek, který se mi jednoduše nedaří uklízet hned. S malým miminkem to jednoduše nejde všechno hned a těch věcí, co kolem ní jsou, je hromada. Takže jakmile usíná, já zavírám dveře a začnu lítat po bytě a nevím, co uklidit dřív, neustále se ocitám v situaci, že jdu uklidit jednu věc a mezitím poberu další věci, které uvidím a mám potřebu je taky uklidit hned, no je to trošku blázinec, ale snažím se, aby tu bylo jakš takš v rámci mých možností uklizeno, protože jinak bych se asi zbláznila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Thanks for the information your article brings. I see the novelty of your writing; I will share it for everyone to read together. I appreciate the amount of research you have done on Priyalatha Choudhari. I look forward to reading many articles from you.

    OdpovědětVymazat
  6. Pro mě osobně je udržování pořádku synonymem nějakého řádu v životě. Ostatně když položíte věci tam, kam patří, tak zase tak často uklízet nemusíte. :) Ale chápu, že ne vždy to jde. Já na sebe jsem v tomhle docela tvrdá. Před třemi roky jsem si řekla, že začnu každý týden běhat a jako limit mám aspoň 15 km za týden. Není to moc, ale je to motivace. Když to nedám, tak jsem na sebe naštvaná (ne, fakt se netrestám :D). Ale hodně mi v tom pomáhají chytré hodinky s oxymetrem, které mi dal přítel jako motivaci k dalším výkonům. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to úplně stejně s tím řádem :) A přesně, když se věci hned vrací na svoje místo, tak se pak tolik uklízet nemusí. No a 15km týdně je úplně skvělý! Mým cílem 12km rychlochůze týdně a taky se mi to daří.

      Vymazat