pátek 20. března 2020

Probuzení ze zimního spánku

S příchodem jara vždycky cítím příval nové energie a letos jsem to obzvlášť ocenila, protože jsem byla celou zimu snad v zimním spánku. Nechtělo se mi vstávat, neměla jsem na nic sílu ani náladu, nechtělo se mi cvičit. Žádný z mých cílů mi vůbec nešel plnit a já jsem se nad tím pořád trápila a pořád se snažila s tím něco dělat. Přijde mi, že tohle píšu a hlavně cítím každý rok. Ale ono nemá smysl se tím vůbec zaobírat, takhle to prostě je a je to naprosto v pořádku. Přes zimu je nám lépe v pohodlném režimu, v odpočinku. Však příroda to takhle zařídila a my na to přirozeně reagujeme. 




S dnešní rovnodenností nepřichází jen astronomické jaro v přírodě. I pro nás lidské bytosti je to období transformační energie, znovuzrození, obnovy. Slunce naplňuje naši životní sílu a máme tak přirozeně více energie na to, uskutečnit všechno, po čem uvnitř toužíme. Pokud půjdeme hlouběji do sebe, propojíme mysl, tělo i duši, naše jarní transformace bude znatelná. 

Právě dnes je Slunce v rovině zemského rovníku a jeho paprsky dopadají k Zemi kolmo. Naši předkové tento čas odpradávna oslavovali. Uctívali příchod plodného období, zeleně a tepla po neúrodné zimě. Pálila se Morana jako symbol zimy, smrti a všeho starého. 



Pojďme se i my na chvíli zastavit a popřemýšlet, na čem nám skutečně záleží. Ať jsou to materiální věci okolo nás nebo lidské vztahy. Tak jako Keltové pálili Moranu, pojďme i my vyhodit ze svého života úplně všechno, co nás sužuje. Pojetí může být různé. Pro někoho to mohou být jen předměty, ale pro jiného třeba jejich zaměstnání, záliby, sociální sítě nebo vztahy s jinými lidmi. 

Ještě důležitější, než vztahy s okolím, je vztah sama k sobě. Někdy můžeme mít pocit, že se sami sobě ztrácíme a nevyznáme se v sobě. Potřebujeme si ujasnit, na čem nám doopravdy záleží a kam v životě směřujeme. Mně v takovém případě pomáhají dvě prosté věci a tím je meditace a čas strávený o samotě.



Meditace slouží k duševnímu i tělesnému uklidnění, zastavení myšlenek a soustředění se na to jediné, co v životě máme - přítomný okamžik. Je to hluboká relaxace, která snižuje stres, podporuje emocionální stabilitu, posiluje imunitu a hlavně prohlubuje náš vnitřní klid. Během meditace můžete dostat odpovědi na spoustu otázek a to mě na ní baví nejvíc. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že pravidelná meditace vede k novému chápání a prožívání života. 

Pro mě jako introverta jsou tyto věci přirozené a baví mě, ale extrovert může mít s meditováním a rozjímáním o samotě trochu problém. Pro nalezení sebe sama a utřídění myšlenek je ale důležité si tento čas jednou za čas vyčlenit. Třeba jít na dlouhou procházku do přírody a tam si ujasnit, co v životě chceme. A jen na nás, jak s naložíme s odpovědí, kterou dostaneme.

Přeji vám krásné jaro a nové začátky.

8 komentářů:

  1. Máš pravdu prechádzka v prírode dokáže parádne utriediť myšlienky. Meditácie už skúšam tiež a vie mi to vyčistiť hlavu.

    OdpovědětVymazat
  2. Dneska jsem byla také na procházce a mám v telefonu skoro stejné fotky květů! <3

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
  3. jsem introvert, ale meditace mi moc nejde. netrénuji, jinak by to bylo jinak, to vím, ale neustále
    při tom myslím na fyzické nepohodlí, kde co všude je v těle špatně, hlavně dýchání je moje slabina, dýchám dost povrchně, často se přistihnu, že mám jakýsi blok dýchat nosem, dýchám tedy pusou, a tak jakákoliv změna skoro až bolí :) ale ráda bych to změnila. s jógou jsem ale OK a pomáhá mi velmi.
    jaro miluju. jsem jarní člověk, narodila jsem se 21.března. celou dlouhou zimu se vždycky těším na návrat světla a hřejivých slunečních paprsků a jejich tepla, pod kterými roztaju a uvolním se a možná i konečně zhluboka nadechnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za hezký komentář. Já to mám s tím jarem úplně stejně a to jsem se narodila v zimě! :) Meditace je ze začátku těžká a spousta lidí se na to vykašle, protože si myslí, že to není pro ně. Ale je potřeba vydržet a nezlobit se na sebe za neúspěchy. Mně moc pomáhá meditační hudba. Můžeš si ze začátku třeba jenom představovat, že jsi na nějakém hezkém místě, představit si, jak to tam vypadá, jak to voní, jaké je počasí. Hudba tě navede. A nebo zkusit přímo vedené meditace, na Youtube jich je v češtině spousta, ale zkus třeba Terezu Kramerovou. Má tam i video ohledně dýchaní, Wim Hofova metoda, ta by ti zase mohla pomoct s tím dýcháním, jak píšeš. Tak držím palce :)

      Vymazat
  4. Hey dear! I loved your post and already followed you! I want invite you to visit and follow my blog if you want <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpovědětVymazat