neděle 22. prosince 2019

Zimní slunovrat

Dnes ráno v 5:20 nastala vzácná chvíle. Zimní slunovrat. Slunce se otáčí zpět a následující půlrok se budou dny prodlužovat a světlo bude přibývat. Slunce je dnes nejníže nad obzorem.

V době našich předků byly letní a zimní slunovrat dva nejdůležitější dny v roce. V dnešní době shonu si ho v tom všem předvánočním stresu ani nevšimneme. Proto nám chci dnes připomenout, jak tento den prožívali lidé v dávných dobách. V dobách, kdy byly lidské životy úzce spjaty s přírodou a vánoce ještě vůbec neexistovaly.

zdroj: thejackstraw.tumblr.com

Zimní slunovrat byl nadějí na příchod světla. Zrození nového Slunce oslavovali Keltové dvanáct dnů a dvanáct nocí. Po celou tuto dobu hlídali oheň, který nesměl vyhasnout. Sloužil totiž jako ochrana před temnými a zlými silami, které mají podle starých pověr dnes v noci tu největší moc. 

Na severu ve starověké Evropě se slavil svátek Yule. Lidé si domů nosili živý strom, aby ochránily duchy dřeva před zimou. Na strom věšeli malé pochoutky jako dary potravin pro duchy a na vrchol stromu dávali pěticípou hvězdu jako symbol pěti živlů - země oheň, voda, vzduch a vesmírná energie (život). Ze starých pohanských zvyků spojených se slunovratem o mnoho později vyplynuly vánoční tradice, jak je známe dnes. Ve skutečnosti ale se Štědrým dnem nijak nesouvisí.

U Slovanů bylo zvykem při večeři prostírat i zemřelým členům rodiny a na jejich počest si i připíjeli. Za zimního slunovratu je totiž hranice mezi naším světem a světem zemřelých otevřena a duše mrtvých se svobodně pohybují po světě. 

zdroj: photogrist.com

Zimní slunovrat je klíčovou částí přirozeného ročního cyklu. V duchovním smyslu nás upomíná, že stará cesta musí skončit, aby mohla začít nová. Toto období představuje naději, že všechno zlé pomine, stíny zmizí a světlo (Slunce) zvítězí nad temnotou. Staré umírá, aby se mohlo narodit nové. 

Je vhodná příležitost udělat i něco se svým životem. Možná jste v situaci, která zdánlivě nemá řešení, nemůžete se k něčemu odhodlat, prostě stojíte na jednom místě a nemáte ten správný impuls něco vyřešit. Právě teď je ideální čas začít znovu. A právě teď na to máme ty správné předpoklady. Budeme cílevědomí, vytrvalí a ctižádostiví. Pojďme toho využít k vytvoření něčeho lepšího v našich životech.

zdroj: twitter.com

Magické síly jsou nám dnes blíž, než jindy. Zkusme se zastavit, podívat se na oblohu a připomenout si, co se dnes na nebi a na Zemi odehrává. Koloběh pokračuje dál a magické přírodní zákonitosti fungují stále stejně. A na tom jediném skutečně záleží. 

Žádné komentáře:

Okomentovat