pátek 4. října 2019

Tři věci, kterých se zbavit na podzim

Konec září a začátek října je období babího léta a naše babičky mu říkaly léto svatého Václava. Ráno už začínají být mlhy, ale přes den je venku pořád nádherně a slunce ještě hřeje. Večer už začíná ta pravá podzimní atmosféra, kdy se chceme zachumlat do svetru, zapálit si svíčku a uvařit si čaj. 

V tomto období máme poslední možnost užít si venkovní aktivity a načerpat před zimou co nejvíce sil. O podzimu se také říká, že je ideální na nové začátky. Využijme ho k tomu, abychom se zbavili všeho nepotřebného, co nás zatěžuje zvenku i zevnitř.



1. Negativní myšlenky
Máme je občas všichni a asi není možné se jim úplně vyhnout, ale všimněme si, jak velkou část dne je máme v hlavě. Zkusme je vědomě nahrazovat myšlenkami pozitivními a zakázat těm negativním vstupovat do naší hlavy. Jakmile jakákoli negativní myšlenka přijde, v duchu jí poděkujme za návštěvu a pošleme ji zase pryč. Místo ní si tak vědomě vytvořme v hlavě příjemné a zdravé prostředí. 
Pomáhá k tomu vděk. Můžete si sepsat na papír seznam vděčností, které vás zrovna napadnou a nejlepší je pořídit si k tomu rovnou celý blok a praktikovat tuto metodu každý den pár minut. Dalším způsobem je praktikování mindfulness neboli vědomého prožívání. Pokud vás napadají negativní myšlenky třeba při věšení prádla, zastavte svou mysl a začněte se soustředit na činnost, kterou děláte. Vnímejte vůni čerstvě vypraného prádla, uvědomujte si materiály, které držíte v ruce, dívejte se na barvy prádla. To stejné platí při ostatních činnostech. Při jídle vnímejte jeho chuť, vůni, strukturu. Na procházce se dívejte kolem sebe, čichejte vůni přírody, dotýkejte se rostlin. Zní to jako samozřejmost, ale kolik z nás tohle opravdu dělá?
A pokud patříte k lidem, kteří si často dělají starosti, uvědomte si jeden důležitý fakt. Devadesát procent obav se nikdy nenaplní. Proto není nutné strachovat se kvůli něčemu, co se s největší pravděpodobností nikdy nestane.
Tip na knihu: https://www.knihydobrovsky.cz/moc-pritomneho-okamziku-5423462


2. Nezdravé návyky
Existuje spousta nezdravých návyků, které mnoho z nás denně dělá. Odkládání budíku, nekvalitní rychlé jídlo, neustálý spěch, bezduché kontrolování telefonu, nulový pohyb, nedostatečný pitný režim, spousta zbytečného stresu, spěch a na konci dne to celé završit sledováním televize a alkoholem. Takový životní styl nepřinese nic pozitivního a ani my sami ze sebe nemůžeme mít dobrý pocit. Pokud cítíte, že je na čase něco změnit, začněte pomalými krůčky. Vstávejte ráno o trochu dřív, nakupujte kvalitnější potraviny, najděte si sport, který vám bude vyhovovat a zkuste být čas od času offline a žít reálný život. Je to skvělý pocit, mít naprostou svobodu ve svém volném čase. Čím lépe ho ale využijeme, tím kvalitnější život budeme mít. Možnosti máme obrovské.
Tip na knihu: https://www.knihydobrovsky.cz/co-byste-o-sobe-meli-vedet-83305



3. Nepoužívané zbytečnosti
Moje oblíbené a často opakované téma, o kterém u mě na blogu najdete několik článků. Schraňování krámů je zaručená cesta k nešťastnému životu. Všimli jste si někdy, kolik máte doma oblečení, které si už nikdy nevezmete na sebe? Kolik máte v koupelně kosmetiky, kterou nepoužíváte? Kolik máte v kuchyni nádobí a náčiní, které na nic nepotřebujete? A co ta spousta jídla, která každý týden skončí zkažená v odpadkovém koši? 
Nemusíte hned vyznávat minimalismus, pro každého tento životní styl není. Ale mít právě tak akorát, je pro mě jeden z nejlepších pocitů vůbec. V bytě, kde není nic zbytečného navíc a kde máte ke každému předmětu osobní vztah a je využívaný, proudí krásná a pro život moc důležitá energie.   
Tip na knihu: https://www.knihydobrovsky.cz/zazracny-uklid-poradek-jednou-provzdy-649567



Snad vás dnešní post alespoň trošku bavil a inspiroval k lepšímu životu. Pokud máte tip na podobně zaměřené knihy, dejte vědět v komentářích a užívejte si podzim plnými doušky. 

6 komentářů:

  1. Plně souhlasím. ❤️ Přeju krásný podzim!

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že ten obrázek pod prvním bodem si asi vytisknu a přišpendlím na nějaká dobře viditelné místo!

    OdpovědětVymazat
  3. Já se teda na podzim pravidelně zbavuji depky. :D Znáte to, taková ta klasická podzimní, kdy se změní čas, člověk je nedospalý, do toho je venku zima, plískanice, do práce za tmy a z práce jak by smet. :) No, tak tohle období nemám ráda. Snažím se aspoň trochu sportovat a zvyšovat objem plic, protože jsem nedávno četla o hodnotách hladiny kyslíku a jak to pomáhá na imunitu: https://www.mibandshop.cz/blog/oxymetr--aneb-mereni-hladiny-kysliku-v-krvi--kdy-se-vam-muze-hodit/ :) Takže aspoň něco pro sebe dělám. A je pravda, že občas endorfiny po běhání udělají svoje a člověk je aspoň trochu happy. :))

    OdpovědětVymazat